Werken met kinderen is afwisselend en elke dag anders. Als je graag met kinderen werkt, zijn er veel verschillende banen waar je uit kunt kiezen, in bijvoorbeeld de zorg, het onderwijs of de kinderopvang. We hebben de populairste en meest bijzondere beroepen voor je op een rijtje gezet.
Onderwijs
Basis Onderwijs
In het basisonderwijs kun je werken als leraar of onderwijsassistent. Leraren in het basisonderwijs volgen doorgaans een hbo-opleiding leraar basisonderwijs (PABO). Onderwijsassistenten hebben een mbo-opleiding niveau 4 nodig. Met deze opleidingen kun je kinderen ondersteunen in hun dagelijkse leerproces en hun algemene ontwikkeling.
Speciaal Onderwijs
Het speciaal onderwijs is gericht op kinderen die extra ondersteuning nodig hebben, bijvoorbeeld door leer- of gedragsproblemen. Als je in het speciaal onderwijs wilt werken, is vaak een aanvullende specialisatie binnen de PABO of een specifieke hbo-opleiding gericht op speciaal onderwijs nodig. Pedagogisch medewerkers met een diploma pedagogisch medewerker en aanvullende trainingen kunnen ook in het speciaal onderwijs werken, bijvoorbeeld als onderwijsassistent of in ondersteunende functies.
Voortgezet Onderwijs
In het voortgezet onderwijs kun je aan de slag als docent in verschillende vakken. Hiervoor heb je een hbo-opleiding tot docent voortgezet onderwijs nodig, eventueel aangevuld met een masteropleiding voor specifieke vakken. Onderwijsassistenten met een achtergrond in pedagogiek kunnen ook hier een waardevolle rol spelen, met name in de ondersteuning van leerlingen met extra behoeften.
Onderwijsassistent
Als onderwijsassistent ondersteun je de leraar in het basisonderwijs, speciaal onderwijs, of voortgezet onderwijs. Dit beroep vraagt om een opleiding tot onderwijsassistent (mbo niveau 4). Een veelgestelde vraag is: "Mag je als onderwijsassistent in de kinderopvang werken?" Ja, met de juiste bijscholing of aanvullende diploma's kun je ook in de kinderopvang aan de slag. Het beroep van onderwijsassistent biedt een mooie basis voor verdere studies, zoals de hbo-opleiding leraar basisonderwijs (PABO).
Peuterjuf
Voor wie graag met de jongste kinderen werkt, is de functie van peuterjuf een goede keuze. De peuterjuf opleiding richt zich specifiek op het begeleiden van peuters in peuterspeelzalen. Hiervoor volg je meestal de opleiding tot pedagogisch medewerker niveau 4.
Kinderopvang
De kinderopvang is een belangrijke sector voor de ontwikkeling van jonge kinderen. Als pedagogisch medewerker kinderopvang of als pedagogisch coach werk je met kinderen van 0 tot 12 jaar in kinderdagverblijven, BSO's (Buitenschoolse Opvang), en peuterspeelzalen.
Pedagogisch medewerker kinderopvang
Om als pedagogisch medewerker kinderopvang te werken, heb je minimaal een mbo opleiding pedagogisch medewerker niveau 3 of 4 nodig. Deze opleiding geeft je de kennis en vaardigheden om kinderen te begeleiden in hun ontwikkeling. Heb je deze opleiding afgerond, dan kun je onder andere werken als kinderopvang medewerker, bso medewerker, of in een peuterspeelzaal. Vervolgopleidingen, zoals een hbo opleiding kinderopvang, bieden extra mogelijkheden om door te groeien, bijvoorbeeld naar leidinggevende functies.
Pedagogisch Coach
Een pedagogisch coach in de kinderopvang speelt een essentiële rol in het ondersteunen en coachen van pedagogisch medewerkers op de werkvloer. Deze coach helpt bij het verbeteren van de pedagogische kwaliteit en begeleidt medewerkers in hun dagelijkse praktijk. Om als pedagogisch coach te werken, is meestal een erkende opleiding pedagogisch coach vereist. Deze functie biedt een mooie mogelijkheid voor ervaren pedagogisch medewerkers om door te groeien en hun expertise te delen binnen de kinderopvang.
Gastouder
Als gastouder werk je in een huiselijke omgeving en vang je kinderen op bij jou thuis. De vereiste opleiding voor gastouders is meestal een helpende zorg en welzijn mbo-opleiding niveau 2 of 3. Ook moet je beschikken over een certificaat kinderopvang dat aantoont dat je voldoet aan de kwaliteitseisen.
Let op: Wist je dat tegenwoordig ieder gastouderbureau ook een pedagogisch coach in dienst moet hebben.
Kindercoach
Een kindercoach ondersteunt kinderen bij persoonlijke problemen, gedragsproblemen, of leerproblemen. De meeste kindercoaches volgen een specifieke opleiding tot kindercoach. Deze opleiding richt zich op pedagogiek, psychologie, en coachingstechnieken. Een achtergrond als pedagogisch medewerker of een andere pedagogische opleiding is vaak een goede basis, maar is niet verplicht. De opleiding tot kindercoach is een opleiding waar geen specifieke vooropleiding voor verplicht is, en dus toegankelijk voor iedereen die een groot hart heeft voor werken met kinderen.
Creatieve Therapie voor kinderen
Creatief therapeut
Creatieve therapie is een vorm van behandeling waarbij kunst, muziek, drama, en beweging worden gebruikt om kinderen te helpen hun emoties en gedachten te uiten en te verwerken. Deze therapeuten spelen een belangrijke rol in zowel regulier als speciaal onderwijs, waar kinderen met leer- of gedragsproblemen extra ondersteuning nodig hebben. Om als creatief therapeut aan de slag te gaan, volg je meestal een hbo-opleiding Creatieve Therapie. Tijdens deze opleiding leer je hoe je kunst en creativiteit kunt inzetten om kinderen te helpen bij hun emotionele en psychologische ontwikkeling.
Kinderyoga
Naast traditionele vormen van creatieve therapie, wordt kinderyoga steeds populairder. Kinderyoga helpt kinderen om rust en balans te vinden, en kan een krachtig middel zijn in het werken met kinderen die last hebben van stress of aandachtsproblemen. De opleiding tot kinderyogadocent is een gespecialiseerde cursus die steeds meer geïntegreerd wordt in zowel de reguliere kinderopvang als het basis onderwijs en speciaal onderwijs. Voor pedagogen en therapeuten die hun kennis willen uitbreiden, kan een cursus kinderyoga een waardevolle aanvulling zijn op hun vaardigheden.
Zorg voor kinderen
Kinderarts
Een kinderarts is een medisch specialist die zich richt op de gezondheidszorg voor kinderen van alle leeftijden, van pasgeborenen tot jong volwassenen. Ze houden zich bezig met het diagnosticeren en behandelen van kinderziekten en het volgen van de groei en ontwikkeling van kinderen.Om kinderarts te worden, moet je eerst de opleiding Geneeskunde (WO) volgen, die zes jaar duurt. Daarna volg je een specialisatie tot kinderarts, wat nog eens vijf tot zes jaar in beslag neemt. In totaal duurt de opleiding om kinderarts te worden ongeveer 11 tot 12 jaar.
Kinderverpleegkundige
Een kinderverpleegkundige is een gespecialiseerde verpleegkundige die zorgt voor kinderen in ziekenhuizen, klinieken of andere zorginstellingen. Ze voeren medische handelingen uit, bieden emotionele ondersteuning, en werken nauw samen met artsen om de beste zorg te bieden aan zieke kinderen.Om kinderverpleegkundige te worden, moet je eerst de opleiding Verpleegkunde (MBO of HBO) volgen. Na het behalen van je diploma kun je je specialiseren in kinderverpleegkunde door een post-hbo-opleiding of een vervolgopleiding Kinderverpleegkunde te volgen. Deze specialisatie duurt meestal één tot twee jaar.
Logopedist
Een logopedist werkt met kinderen (en volwassenen) die problemen hebben met spraak, taal, stem, of slikken. Ze helpen bijvoorbeeld bij het verbeteren van de uitspraak, het ontwikkelen van taalvaardigheden, en het overwinnen van communicatieproblemen. Logopedisten werken vaak in scholen, zorginstellingen of eigen praktijken. Om logopedist te worden, volg je de hbo-opleiding Logopedie, die vier jaar duurt. Tijdens deze opleiding leer je alles over spraak- en taalstoornissen, stemproblemen, en slikproblemen. Na het afronden van de opleiding ben je bevoegd om als logopedist te werken.
Kinderpsycholoog
Een kinderpsycholoog is gespecialiseerd in het diagnosticeren en behandelen van psychische en gedragsproblemen bij kinderen en jongeren. Ze helpen bijvoorbeeld bij angststoornissen, depressie, ADHD, en leerproblemen. Kinderpsychologen werken vaak met ouders, leraren en andere hulpverleners om het kind zo goed mogelijk te ondersteunen.
Om kinderpsycholoog te worden, volg je eerst een bachelor Psychologie aan de universiteit, gevolgd door een master in Kinder- en Jeugdpsychologie. Daarna kun je ervoor kiezen om de GZ-opleiding (Gezondheidszorgpsycholoog) te doen voor verdere specialisatie.
Bescherming voor kinderen
Jeugdbeschermer
Als jeugdbeschermer zorg je ervoor dat kinderen in een veilige omgeving kunnen opgroeien. Dit beroep vraagt om een stevige basis in de jeugdzorg en vaak ook aanvullende opleidingen op hbo-niveau. Hier kom je terecht in situaties waar de veiligheid van een kind in het geding is, en werk je samen met instanties zoals de Raad voor de Kinderbescherming.
Jeugdzorgwerker
In de jeugdzorg werk je met kwetsbare kinderen en jongeren. Hiervoor is vaak een hbo opleiding in de richting van Social Work of Pedagogiek vereist. Ook moet je beschikken over een Jeugdzorgwerkers spelen een cruciale rol in de bescherming en begeleiding van kinderen die in moeilijke situaties verkeren.
Werken met kinderen?
Lijkt het jou leuk om een beroep uit te oefenen waar je kinderen kunt helpen om de goede eerste stappen te zetten? Kijk dan eens of de opleiding kindercoach iets voor jou is!
Veelgestelde vragen over werken met kinderen
Welke opleidingen zijn er voor pedagogisch medewerker?
Er zijn verschillende opleidingen voor wie pedagogisch medewerker wil worden. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een pedagogisch medewerker opleiding op mbo-niveau. Een populaire keuze is de opleiding pedagogisch medewerker niveau 3 of 4, die je klaarstoomt voor werk in de kinderopvang of BSO. Er is ook een mogelijkheid om een hbo-opleiding pedagogisch medewerker te volgen, die je toegang geeft tot meer gespecialiseerde functies binnen de kinderopvang. Wat je vaak ziet is dat na het behalen van deze opleidingen er een doorstroom is naar de functie pedagogisch coach.
Waar kan je werken als pedagogisch medewerker niveau 4?
Met een opleiding pedagogisch medewerker niveau 4 kun je werken in diverse settings, zoals kinderdagverblijven, BSO's en peuterspeelzalen. Deze opleiding biedt je ook mogelijkheden om door te groeien naar functies als pedagogisch coach of zelfs leidinggevende binnen een kinderopvangorganisatie. Voor een hbo functie kinderopvang zijn er vervolgopleidingen die je verder specialiseren.
Wat is het verschil tussen een kinderdagverblijf en een BSO?
Een kinderdagverblijf verzorgt kinderen gedurende de hele dag, terwijl een BSO (Buitenschoolse Opvang) opvang biedt voor schoolgaande kinderen voor en na schooltijd. Als BSO medewerker werk je vaak met kinderen van 4 tot 12 jaar en organiseer je activiteiten die passen bij hun leeftijd en interesses.
Wat houdt de functie van een pedagogisch medewerker in?
Als pedagogisch medewerker kinderopvang begeleid en verzorg je kinderen in verschillende opvangsituaties, zoals kinderdagverblijven, BSO's, en peuterspeelzalen. De functie vraagt om een sterke basis in pedagogiek, die je opdoet via een opleiding pedagogisch medewerker kinderopvang. De werkzaamheden zijn divers en kunnen variëren van het verzorgen van baby's tot het begeleiden van schoolgaande kinderen.
Welke vakken heb je nodig voor de opleiding tot pedagogisch medewerker?
Voor de opleiding pedagogisch medewerker heb je basisvakken zoals Nederlands, rekenen, en vakken die zich richten op de ontwikkeling van kinderen nodig. Daarnaast zijn praktijkgerichte vakken essentieel om je voor te bereiden op het werken met kinderen. Dit is zowel van toepassing op een mbo opleiding kinderopvang als op een hbo opleiding kinderopvang.
Mag je als onderwijsassistent in de kinderopvang werken?
Ja, een onderwijsassistent kan, met de juiste aanvullende kwalificaties en certificaten, ook in de kinderopvang werken. Als je een opleiding onderwijsassistent kinderopvang volgt, krijg je specifieke kennis en vaardigheden die je nodig hebt om in een kinderdagverblijf of BSO aan de slag te gaan.
Welke eisen zijn er om in de kinderopvang te werken?
Om in de kinderopvang te werken, moet je minimaal beschikken over een diploma pedagogisch medewerker. Daarnaast zijn er wettelijke eisen waaraan je moet voldoen, zoals een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). De exacte eisen voor werken in de kinderopvang kunnen verschillen per functie en organisatie, maar een relevante opleiding pedagogiek of kinderopvang mbo 4 is vaak de minimale vereiste.
Welke mogelijkheden zijn er voor vervolgopleidingen binnen de kinderopvang?
Na het behalen van een opleiding pedagogisch medewerker kinderopvang kun je kiezen voor diverse vervolgopleidingen. Je kunt bijvoorbeeld doorgroeien naar een functie als pedagogisch coach. Benieuwd? Bij ons kun je de opleiding tot pedagogisch coach in slechts 4 maanden volgen.
Zijn er thuisstudies beschikbaar voor de kinderopvang?
Ja, er zijn diverse mogelijkheden voor een thuisstudie kinderopvang. Dit biedt flexibiliteit voor degenen die naast hun werk of gezin een opleiding met kinderen willen volgen. Met een thuisstudie kun je vaak dezelfde diploma's behalen als bij een reguliere opleiding, zoals een certificaat kinderopvang of een pedagogisch medewerker diploma.
Benieuwd? Kijk dan bij onze online opleiding tot Pedagogisch coach.